Patricia Jaspers van RedFactor uit Rotterdam
Patricia Jaspers van RedFactor uit Rotterdam

Pensioen 1-2-3, laag 2

WIA-aanvullingsverzekering onder 35%

Wat vind je waar?

Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen. In deze eerste laag vind je in het kort de belangrijkste informatie over je pensioenregeling. In laag 2 vind je meer informatie over alle onderwerpen van laag 1. Tot slot vind je in laag 3 een voorbeeld van het pensioenreglement en de uitvoeringsovereenkomst. pensioen-1-2-3-laag-2

Wat krijg je in deze pensioenregeling?

arbeidsongeschiktheidspensioen Via je werkgever heb je een WIA-aanvullingsverzekering onder 35%. Daarmee krijg je een tijdelijke uitkering als je arbeidsongeschikt bent maar volgens het UWV je arbeidsongeschiktheid minder dan 35% is. De aanvulling is gebaseerd op je inkomen onder de WIA-loongrens. De WIA-loongrens bedraagt per 1 januari 2024 € 71.628,84. Je hebt recht op een uitkering vanuit de verzekering als je van de overheid geen WIA-uitkering ontvangt.
reglement In het reglement lees je wat je precies krijgt op grond van je pensioenregeling bij ons. Wil je het reglement opvragen? Stuur dan een mail naar inkomen@goudse.com of bel naar (0182) 544 891.
Wat krijg je in deze pensioenregeling niet?

Wat krijg je in deze pensioenregeling niet?

geen-ouderdomspensioen In deze pensioenregeling krijg je geen ouderdomspensioen. Het kan zijn dat je ouderdomspensioen opbouwt in een andere pensioenregeling.
geen-partner-en-wezenpensioen Kom je te overlijden? In deze regeling krijgt je eventuele partner geen partnerpensioen en je eventuele kinderen geen wezenpensioen. Het kan zijn dat zij dit wel krijgen vanuit een andere pensioenregeling, als je die hebt.
geen-arbeidsongeschiktheidspensioen  Ben je ziek bij aanvang van de verzekering of je dienstverband? Dan kun je nog niet deelnemen. Zodra je vier weken aaneengesloten je eigen arbeid volledig hebt verricht, kun je alsnog deelnemen. Je werkgever moet je dan binnen twee weken na het verstrijken van die periode opnieuw aanmelden.

Word je arbeidsongeschikt binnen een halfjaar na de start van je deelname aan deze regeling? En kon je dit al verwachten bij de start vanwege je gezondheidstoestand toen? Dan krijg je geen arbeidsongeschiktheidspensioen. Maar je krijgt wel een uitkering als je direct voor de start van je deelname al een halfjaar was verzekerd voor arbeidsongeschiktheid met een vergelijkbare pensioenregeling.
geen-arbeidsongeschiktheidspensioen Word je ziek nadat je uit dienst bent gegaan bij deze werkgever? Dan krijg je geen arbeidsongeschiktheidspensioen van ons.

Hoe ben je verzekerd?

Hoe ben je verzekerd?

drie-pijlers 

Je bent in ieder geval op twee manieren verzekerd bij overlijden:

A. Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
De WIA-uitkering is een arbeidsongeschiktheidsuitkering van de overheid waarvoor je verzekerd bent als je in Nederland werkt. Je hebt recht op een wettelijke WIA-uitkering als je na twee jaar ziekte nog minimaal 35% arbeidsongeschikt bent. Om de hoogte van die uitkering te bepalen wordt door het UWV gekeken naar je mogelijkheden. Het UWV stelt de mate van de arbeidsongeschiktheid vast.
De WIA verdeelt arbeidsongeschikte mensen in drie groepen:
wia-schema

De WIA biedt je geen uitkering als je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent. De overheid gaat ervan uit dat je dan nog voldoende kunt blijven verdienen. Maar in de praktijk is dat voor veel mensen erg moeilijk. Op www.uwv.nl lees je er meer over.

B. Via je werkgever.
Je hebt een WIA-aanvullingsverzekering onder 35%. Daarmee krijg je een tijdelijke uitkering als je arbeidsongeschikt bent maar volgens het UWV je arbeidsongeschiktheid minder dan 35% is. Hoeveel pensioen er is verzekerd zie je op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit ontvang je ieder jaar van ons. Het kan zijn dat je via je werkgever nog andere regeling bij arbeidsongeschiktheid hebt. Daarover ontvang je dan apart bericht.

Als derde is er mogelijk:

C. Een uitkering bij arbeidsongeschiktheid die je zelf regelt. Misschien heb je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten of heb je een levensverzekering lopen waarop premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid is meeverzekerd.

arbeidsongeschiktheidspensioen

Als je na twee jaar ziekte minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt verklaard, ontvang je geen WIA-uitkering. De WIA-aanvullingsverzekering onder 35% zorgt dan voor een tijdelijke uitkering. Verzekerd is meestal 20% van je inkomen onder de WIA-loongrens. Dit is afhankelijk van de afspraak met je werkgever.

De uitkering duurt 1 tot 7,5 jaar. Ook dit verschilt per regeling en is afhankelijk van de afspraak met je werkgever. Ontvang je eerder AOW?
Dan stopt de uitkering op je AOW-leeftijd.

Je ontvangt de uitkering maandelijks via je werkgever. Ben je uit dienst?
Dan betalen wij de uitkering rechtstreeks aan jou. De afspraken met je werkgever zijn voor je vastgelegd in het pensioenreglement.

            
premieverdeling-beide Er wordt premie betaald voor je arbeidsongeschiktheidspensioen.
Mogelijk doet je werkgever dit geheel of gedeeltelijk voor je. Je kunt bij je werkgever vragen of en hoeveel hij betaalt. De premie die je eventueel zelf betaalt, vind je op je loonstrook.
Welke keuzes heb je?

Welke keuzes heb je?

vrijwillig-pensioen Je kunt stoppen met deelname aan deze regeling. Je ontvangt dan bij arbeidsongeschiktheid geen uitkering meer van ons uit deze regeling.

Hoe zeker is je uitkering?

Hoe zeker is je uitkering?

indexatie

Is er voor jou een uitkering ingegaan? Dan kan het zijn dat die daarna even hoog blijft. Het kan ook zijn dat die ieder jaar wordt verhoogd. Dit is vastgelegd in je pensioenreglement.

Of je uitkering wel of niet stijgt, heeft invloed op je koopkracht omdat het leven jaarlijks vaak duurder wordt. Om je hierover te informeren, hebben wij hieronder de gemiddelde jaarlijkse prijsstijging voor consumenten vermeld van de afgelopen drie jaar.

Jaar Prijsstijging
2023 3,8%
2022 10,0%
2021 2,7%
uitkeringszekerheid-risico De hoogte van je uitkering is niet afhankelijk van de mate van je arbeidsongeschiktheid.
Welke kosten maken wij?

Welke kosten maken wij?

kosten De Goudse maakt verschillende kosten om de pensioenregeling uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de administratie. Daar vallen de kosten voor de uitbetaling van de arbeidsongeschiktheidspensioenen en de incasso van de premies onder. Ook maken wij kosten voor de communicatie, bijvoorbeeld voor het maken en verzenden van dit Pensioen 1-2-3 en het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Op www.goudse.nl in het jaarverslag vind je een specificatie van de kosten die wij maken.
Wanneer moet je in actie komen?

Wanneer moet je in actie komen?

arbeidsongeschiktheidspensioen Als je ziek wordt en niet kunt werken, laat je je zo snel mogelijk behandelen door een bevoegd arts. Ook laat je je begeleiden door de arbodienst of andere deskundige die je werkgever heeft ingeschakeld voor de begeleiding van je verzuim. En natuurlijk werk je mee aan je herstel of terugkeer naar werk.
keuze Als je wilt stoppen met deelname aan de regeling. Geef dit dan door aan je werkgever. Die geeft dit dan door aan ons.
mijnpensioenoverzicht Je kunt op www.mijnpensioenoverzicht.nl bekijken hoeveel ouderdoms- en/of nabestaandenpensioen je hebt opgebouwd. Doe dit minimaal een keer per jaar. Let op: dit arbeidsongeschiktheidspensioen staat daar niet.
vragen Heb je vragen? Word je arbeidsongeschikt of wil je stoppen met deelname aan deze regeling? Neem dan contact op met je werkgever. Op www.goudse.nl/pensioen123 kun je ook terecht voor meer informatie. Daarnaast kun je ons mailen via inkomen@goudse.com of bellen op (0182) 544 891. Wij helpen je graag!