Ziekteverzuim terugdringen binnen je bedrijf, 6 tips
Ga direct naar:
Wat is verzuimpreventie?
Met verzuimpreventie voer je een actief beleid om ziekteverzuim van je personeel zoveel mogelijk te voorkomen. Denk hierbij aan zowel kort als langdurig verzuim dat wordt veroorzaakt door lichamelijke klachten, psychische klachten of persoonlijke omstandigheden.
Verzuimpreventie goed voor werkgever en werknemer
Verzuimpreventie is natuurlijk erg prettig voor je personeel, maar ook voor jou als werkgever. Een zieke medewerker kost je gemiddeld al snel € 250,- per dag. Wat de daadwerkelijke kosten zijn, hangt erg af van het type bedrijf dat je runt. Het terugdringen van ziekteverzuim kun je op diverse manieren aanpakken. Welke manieren dat zijn, lees je verder op deze pagina.
6 tips voor het terugdringen van ziekteverzuim
Wil je berekenen hoeveel verzuimkosten je bespaart na het terugdringen van verzuim? Bereken eerst je verzuimkosten op basis van je huidige verzuimcijfers. Geef daarna het verzuimpercentage op dat je verwacht te bereiken met je preventiebeleid, en ontdek wat je bespaart!
Verzuimpreventie: breng eerst het verzuim in kaart
Bereken je totale verzuimkosten en vergelijk
De meeste werkgevers schatten hun verzuimkosten te laag in. Naast loondoorbetaling krijg je ook te maken met indirecte kosten, zoals productieverlies, kosten voor vervanging en verzuimmanagement. Bereken in enkele minuten de totale verzuimkosten voor je bedrijf en vergelijk deze met andere ondernemers in je branche.
Zorg voor een goede verzuimbegeleiding
Heeft een van je werknemers zich ziekgemeld? Dan is het belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt onderzocht wat mogelijk is voor je werknemer om weer snel en duurzaam aan de slag te gaan. Want: hoe langer iemand thuiszit, hoe lastiger het wordt om weer aan de slag te gaan. Bovendien ben je wettelijk verplicht om er alles aan te doen om je werknemer zo snel mogelijk te laten re-integreren. Voor een snelle terugkeer naar de werkvloer is goede verzuimbegeleiding belangrijk.
Bij verzuimbegeleiding moet je denken aan:
- Het opstellen van een probleemanalyse door je bedrijfsarts of arbodienst, inclusief heldere adviezen richting werkhervatting en/of herstel.
- Het maken van een plan van aanpak samen met je zieke werknemer op basis van deze probleemanalyse. Dit plan van aanpak helpt je werknemer om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan.
- Het bespreken van de voortgang van het herstel van je zieke werknemer. Dit doe je iedere 6 weken.
- Het bijhouden van een re-integratiedossier als er sprake is van dreigend langdurig verzuim.
- Een jaarevaluatie na 1 jaar ziekte. Op basis van deze evaluatie wordt besloten of je de werkplek en/of arbeidsmiddelen van je werknemer moet aanpassen.
Gratis e-book voor ondernemers:
- 7 manieren om jouw personeel fit en gezond te houden
- Praktische tips & uitleg over wet- en regelgeving
- Bonus: een checklist om direct stappen te zetten
Dit E-book opent direct in een PDF. Je hoeft geen gegevens achter te laten.
Verzuimverzekering met arbodienstverlening afsluiten?
Sluit je een verzuimverzekering met arbodienstverlening bij ons af, dan ondersteunt een arbodienst je bij de verzuimbegeleiding en re-integratie van je zieke werknemer. Ook heb je dan een VerzuimCoach als sparringpartner voor verzuimpreventie en re-integratie.
Bekijk ook onze andere oplossingen voor ziek personeel.