Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Personeelsrisico's en verzekeringen: alles op een rij

Algemeen • InkomenEerste versie: 29 juli 2021
Zonder je personeel kun je de zaak wel sluiten. Dat geeft aan hoe belangrijk je personeel voor je is. Toch brengen medewerkers ook risico’s met zich mee. Bekijk hier de meest voorkomende personeelsrisico’s en de verzekeringen die je als werkgever kunt afsluiten om de risico's op te vangen.

Risico 1: Je werknemer wordt ziek

Als een van je werknemers een griepje heeft, is hij meestal snel weer op de been. Door een ongeval of ziekte kan je werknemer ook langdurig uitvallen. Dit kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Hier vind je twee belangrijke risico’s en verzekeringen voor ziek personeel:

  • Langdurig ziek
    Als je werknemer langdurig uitvalt door een ongeval of ziekte heeft hij de eerste twee jaar van zijn ziekte recht op doorbetaling van ten minste 70% van zijn loon. Afhankelijk van de CAO waar je werknemer onder valt, of de afspraken die je hebt vastgelegd in het arbeidscontract, heeft je werknemer recht op doorbetaling van 80% tot wel 100% van zijn laatstverdiende loon. Daarnaast moet je er als werkgever alles aan doen om ervoor te zorgen dat je werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Dit alles kost je tijd en geld. Heb je een verzuimverzekering met arbodienstverlening? Dan ben je verzekerd van loondoorbetaling van je zieke werknemer. Bovendien krijg je hulp bij de re-integratie van je zieke werknemer. Daarnaast bieden veel verzekeraars hulp bij het voorkomen en beperken van verzuim binnen je bedrijf.
  • Ziek uit dienst
    Gaat je werknemer ziek uit dienst of wordt hij ziek binnen 4 weken na uitdiensttreding? Dan heeft je werknemer recht op een Ziektewetuitkering die hij krijgt van het UWV. Je kunt ook eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet. Je betaalt dan zelf de Ziektewetuitkering. Daarnaast houd je grip op de re-integratie van je zieke werknemer. Op die manier voorkom je dat je langdurig meebetaalt aan zijn Ziektewetuitkering. Met een ZW-Eigenrisicoverzekering wordt de ZW-uitkering van je zieke werknemer vergoed. Daarnaast helpt een gespecialiseerde arbodienst je bij de re-integratie van je zieke werknemer.

Bereken de verzuimkosten per medewerker

Wat als één van je medewerkers (langdurig) ziek is? Met welke kosten krijg je dan te maken? Bereken hier de kosten van een of meerdere zieke medewerkers voor jouw bedrijf.
Ga naar de rekenhulp
illustratie-verzuimkosten-mobiel

Risico 2: Je werknemer wordt (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt

Is je werknemer na 2 jaar nog steeds ziek? En wordt hij door het UWV (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard? Dan heeft je werknemer mogelijk recht op een WGA-uitkering. Dit wordt standaard door het UWV uitgekeerd. Ook in dit geval kun je besluiten om eigenrisicodrager te worden. Je betaalt dan zelf de WGA-uitkering en ziet zelf toe op de (gedeeltelijke) re-integratie van je zieke werknemer. Met een WGA-eigenrisicoverzekering wordt de WGA-uitkering van je zieke werknemer vergoed en krijg je hulp bij zijn re-integratie.

Risico 3: Je werknemer krijgt een ongeval

Een ongeval op het werk ligt altijd op de loer. Zo kan je timmerman van een steiger vallen. Of je winkelmedewerkster kan een heup breken als zij uitglijdt over een pas gedweilde vloer. Raakt je werknemer hierdoor (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt? Dan kan je werknemer jou aansprakelijk stellen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven kun je dit risico afdekken. Daarnaast kun je een ongevallenverzekering afsluiten voor je personeel. Met deze verzekering voor arbeidsongevallen van je personeel bied je je medewerkers een eenmalige uitkering als zij door een ongeval (gedeeltelijk) blijvend invalide worden. Bovendien krijg je een vergoeding om je medewerker waar mogelijk weer aan de slag te helpen. Wanneer je medewerker overlijdt, ontvangen de nabestaanden een uitkering.

Risico 4: Je werknemer wordt aansprakelijk gesteld

Je werknemer kan schade veroorzaken aan personen en spullen van anderen. Denk aan een medewerker die een kop koffie laat vallen op de laptop van je klant. Of een van je bouwvakkers die je opdrachtgever per ongeluk verwondt met een zwaar voorwerp. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven ben je dan gedekt voor de schade. 

Je werknemer kan ook een aansprakelijkheidsclaim krijgen als gevolg van een beroepsfout. Denk aan verkeerd advies of een verkeerde berekening. Een beroepsfout kan grote financiële gevolgen hebben voor je klant. Om je te beschermen tegen de financiële gevolgen van een beroepsfout kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. 

Personeel verzekeren: er is veel mogelijk

Naast bovenstaande verzekeringen zijn er nog meer mogelijkheden om je personeel te beschermen tegen risico's. Denk bijvoorbeeld aan een nabestaandenverzekering. Welke personeels­verzekering(en) past het beste bij jouw bedrijf? En hoe zorg je dat je je beschermt tegen de belangrijkste risico’s die je loopt met je personeel? Een adviseur kan je hier goed bij helpen. Hij of zij kan de risico’s van je bedrijf in kaart brengen en adviseren welke verzekeraar de beste oplossing(en) biedt voor jouw bedrijf.