Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Wat kost een zieke medewerker in de horeca?

Horeca • InkomenEerste versie: 15 mei 2020
Wist je dat het risico op een ongeval in de horeca hoog is vergeleken met veel andere sectoren? Loop je kok ernstige brandwonden op of breekt je gastvrouw haar heup na een val van een trap? Dan kunnen de kosten van je zieke medewerker in de horeca hoog oplopen. In dit artikel lees je alles over de kosten van (langdurig) zieke medewerkers in de horeca.

Kosten zieke medewerker in de horeca

Ook in de horeca kan een van je werknemers te maken krijgen met ziekte. Iemand kan bijvoorbeeld slachtoffer worden van een ongeval in de keuken. Of je medewerker staat te lang onder druk en loopt een burn-out op. Is je medewerker langdurig ziek? Dan krijg je te maken met een aantal kosten. Bij verzuim moet je namelijk niet alleen het loon doorbetalen, maar je hebt daarnaast nog extra directe en indirect kosten.

Onder directe kosten vallen bijvoorbeeld:

  • Kosten van arbodienstverlening
  • Kosten van re-integratie.

Onder indirecte kosten vallen onder andere:

  • Kosten van vervangend personeel
  • Kosten van productieverlies als gevolg van het inwerken van je vervanger

Voorbeeld verzuimkosten chef-kok

Een chef-kok meldt zich ziek en is twaalf weken uit de roulatie. De verzuimkosten kunnen dan al snel oplopen tot bijna € 10.000,-. Bij een uitval van een half jaar tot ruim € 20.000,-.

Hieronder vind je een rekenvoorbeeld voor de verzuimkosten bij een langdurig zieke medewerker in de horeca.

Bruto jaarsalaris: € 33.500,-
Periode ziekmelding: 12 weken
Kosten vervanging: € 7.607,-
Productieverlies: € 1.649,-
Kosten arbodienstverlening: € 110,-
Verzuimbegeleiding: € 232,-

Totale kosten verzuim
€ 9.598,-

Bereken je verzuimkosten per medewerker

Wat als één van je medewerkers (langdurig) ziek is? Met welke kosten krijg je dan te maken? Bereken hier de kosten van een of meerdere zieke medewerkers voor je bedrijf.

Ga naar de rekenhulp

illustratie-verzuimkosten-mobiel

Voorkomen dat je horecamedewerker ziek wordt

Als horecaondernemer kun je zelf ook het een en ander doen om ziekteverzuim te voorkomen. Je bent bovendien wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Hieronder vind je alvast een aantal tips om langdurig ziekteverzuim in de horeca te voorkomen:

  • Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is essentieel om risico’s binnen je bedrijf structureel aan te pakken. In een plan van aanpak geef je aan welke maatregelen je neemt om risico’s te voorkomen, op welke termijn je die uitvoert en wie daar verantwoordelijk voor is binnen het bedrijf. Wist je dat 65% van de horecabedrijven geen RI&E uitvoert, terwijl dit toch wettelijk verplicht is? Stel een RI&E op via Rie.nl en bespreek de risico's met je adviseur.
  • Maak gebruik van een verzuimprotocol. Dit geeft houvast als een van je medewerkers uitvalt door ziekte.
  • Lees ook eens onze algemene tips voor het terugdringen van ziekteverzuim binnen je bedrijf.

Ik wil advies

Voorkom kosten en rompslomp van een zieke medewerker

Verzuim verzekeren voor horeca: vooral voor langdurig ziek personeel
Ben je benieuwd wat je betaalt voor een verzuimverzekering in jouw specifieke situatie? Onze onafhankelijke adviseurs helpen je verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Relevante verzekeringen 
Ongevallenverzekering Collectief
Verzuimverzekering met arbodienstverlening
Bekijk meer relevante verzekeringen voor de horeca