Rechtsbijstand voor de horeca
Belangrijkste risico’s
Arbeidsconflict
Hoe belangrijk je personeel ook voor je is, de relatie met je medewerkers kan altijd eindigen in een arbeidsconflict. Bijvoorbeeld bij het ontslag van een medewerker.
Afspraken niet vastleggen
Als je afspraken met personeel, leveranciers of de verhuurder van jouw pand niet goed vastlegt, kan dit later leiden tot een conflict.
Vergunningen
Lokale wet- en regelgeving kan leiden tot discussies en zelfs conflicten met de plaatselijke overheid. Zo kan de gemeente je een bouwvergunning voor de uitbreiding van jouw bedrijf weigeren. Of het terrassenbeleid wijzigt waardoor je de omvang van jouw terras moet verkleinen. En als je gemeente de sluitingstijden aanpast, kan het zijn dat je de deuren van jouw café voortaan een uur eerder moet sluiten.
Horecapand
Het huren van een bedrijfspand kan risico’s met zich meebrengen. Zo kunt een discussie krijgen met de verhuurder over de onderhoudskosten of wijzigingen die je wilt aanbrengen in jouw restaurant. Ook kun je onverwacht geconfronteerd worden met een flinke huurverhoging. Het is dan goed om te weten wat je rechten en plichten zijn.
Handige tips
- Blijf up-to-date! Volg bekendmakingen van gemeente en provincie.
- Heb je personeel? Zorg er dan voor dat je voldoende op de hoogte bent van het arbeidsrecht.
- Leg mondelinge afspraken ook altijd schriftelijk vast.
- Maak duidelijke afspraken met leveranciers en leg deze vast in contracten of inkoopvoorwaarden.
- Twijfel je over een contract, overeenkomst of voorwaarden? Laat ze toetsen bij je rechtsbijstandsverzekeraar.
- Laat je goed adviseren. Bijvoorbeeld over het risico op zakelijke conflicten.
Juridische hulp bij arbeidsconflicten
Juridische hulp bij arbeidsconflicten
Bij een conflict wil je terug kunnen vallen op je arbeidscontract. Is deze wel waterdicht en op welke juridische valkuilen moet je letten? Met rechtsbijstand krijg je juridische hulp van specialisten.