De dga en verzekeringen: wel of geen verzekeringsplicht?

Algemeen • Bedrijfsverzekeringen
In Nederland bestaan er een aantal verplichte werknemersverzekeringen: de Ziektewet (ZW), de Werkloosheidswet (WW) en de Wet Inkomen en Arbeid (WIA). Iedereen die in ons land in loondienst werkt, is ervoor verzekerd. Maar hoe zit dat nu precies voor de directeuren-grootaandeelhouders (dga's): in welk geval zijn zij verplicht verzekerd? En hoe kunnen zij zichzelf verzekeren tegen loonverlies? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wanneer wordt iemand aangemerkt als dga?

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) is een bestuurder van een besloten vennootschap (bv) of een commanditaire vennootschap (cv) die tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aandelen in het bedrijf bezit. Wat precies als een ‘aanzienlijk deel’ wordt beschouwd kan variëren. Vaak wordt er gekeken naar bezit van meer dan 5% van de aandelen of het uitoefenen van meer dan 5% van de stemrechten. Soms kan iemand ook als dga worden beschouwd als hij invloed heeft op de besluitvorming van het bedrijf, ongeacht hoeveel aandelen hij bezit. Dit geldt zowel voor besloten vennootschappen (bv) als commanditaire vennootschappen (cv) en zowel voor natuurlijke personen als rechtspersonen.  

Heb je twijfels rondom de vraag of jij of iemand anders wel of niet als dga wordt beschouwd? Een accountant, fiscaal adviseur of jurist kan je helpen deze vraag te beantwoorden. Zij beoordelen de specifieke omstandigheden van je bedrijf en de desbetreffende persoon en achterhalen of iemand wel of niet als directeur-grootaandeelhouder wordt beschouwd.
“In zijn algemeenheid geldt dat een directeur-grootaandeelhouder niet verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen wanneer er geen sprake is van ondergeschiktheid”

Heeft een dga wel of geen verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen?

Sinds 2016 zijn er nieuwe regels rondom de verzekeringsplicht van een dga. Het is niet in alle gevallen simpel om te bepalen of je als dga onder de verplichte verzekeringen valt. Laat je hierover dan ook goed informeren. 

Ondergeschiktheid

In zijn algemeenheid geldt dat een directeur-grootaandeelhouder niet verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen wanneer er geen sprake is van ondergeschiktheid. Hij of zij kan dan niet worden aangemerkt als ‘werknemer’. Goed om te weten: werknemers vallen wel onder de verplichte werknemersverzekeringen.

Er is bijvoorbeeld geen sprake van ondergeschiktheid als een dga meer dan de helft van de aandelen bezit en beslissingen kan nemen over zijn eigen ontslag. Of als de familie (bloed- of aanverwanten t/m de derde graad of de echtgenoot) van de dga minstens twee derde van de aandelen met stemrecht bezit en de dga zelf minstens één aandeel bezit.  

Beslissende stem en nevengeschiktheid

Als een directeur-grootaandeelhouder geen beslissende stem heeft in de algemene vergadering van de vennootschap, is hij meestal wel verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen, tenzij er sprake is van nevengeschiktheid. Dit betekent dat een dga samen met een aantal anderen elk een gelijk deel in de aandelen van de bv heeft en samen alle aandelen bezit.  

Is een dga aan te merken als ‘werknemer’, dan draagt hij of zij dus gewoon premies af voor de werknemersverzekeringen. De dga doet dan ook mee op de collectieve personeelsverzekeringen.
“Als een dga geen beslissende stem heeft in de algemene vergadering, is hij of zij meestal verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen, tenzij er sprake is van nevengeschiktheid”

Is de meewerkende partner van een dga verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen?

Of een meewerkende partner in een bv al dan niet verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen, hangt af van de omstandigheden. Als de partner zich verplicht heeft om voor het bedrijf te werken onder condities die vergelijkbaar zijn met andere werknemers, er sprake is van een verplichting om loon te betalen en er sprake is van een gezagsverhouding, dan is hij of zij gewoon verplicht verzekerd. Als deze arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden ontbreken, dan is er geen verzekeringsplicht. 

Als de partner aandelen heeft met stemrecht en bovendien statutair bestuurder is, dan gelden de regels voor verzekeringsplicht van de dga (zoals hierboven beschreven). Meewerkende kinderen vallen meestal wel onder de werknemersverzekeringen, afhankelijk van de gezagsverhouding.

Hoe kun je jezelf als dga verzekeren tegen loonverlies?

Als directeur-grootaandeelhouder zonder verzekeringsplicht heb je geen recht op een uitkering vanuit de WW, Ziektewet en WIA. Omdat je niet als ‘werknemer’ wordt gekwalificeerd, ben je ook niet verzekerd op de verzekeringen die je via De Goudse hebt afgesloten voor je personeel, zoals de verzuimverzekering en de Ongevallenverzekering Collectief. Naast de bijstand is er vanuit de overheid niets voor je geregeld bij arbeidsongeschiktheid. Het afsluiten van de juiste verzekeringen is dan aan te raden.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
    Om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor dga’s afsluiten. Je kiest zelf een verzekerd bedrag. De kosten van de verzekering zijn onder andere afhankelijk van je beroep, je werkzaamheden en de gekozen dekking.
  • Nabestaandenverzekering
    Op de Nabestaandenverzekering Collectief kun je als dga ook zelf deelnemen. Je kunt ervoor kiezen om je partner mee te verzekeren. Wanneer je overlijdt, hebben je nabestaanden recht op een uitkering vanuit deze verzekering.
  • Ongevallenverzekering
    Wil je jezelf verzekeren tegen het risico op een ongeval? Als dga kun je niet deelnemen op onze Ongevallenverzekering Collectief. Tip: controleer of je een ongevallenverzekering hebt afgesloten in je privépakket. En zo ja, onderzoek of ook werkomstandigheden daarop zijn gedekt (of gedekt kunnen worden).

Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur

Heb je behoefte aan advies over relevante verzekeringen voor jou als dga? Win vrijblijvend advies in bij een onafhankelijk adviseur en bereid je goed voor op het risico van loonverlies.