Lang leve het Goudse erfgoed

Het was je vast al opgevallen toen je erlangs liep: Gouda heeft de langste kerk van Nederland. De bouw moet rond 1280 begonnen zijn, maar daar weten we weinig meer van. In 1552 is een groot deel van de kerk namelijk afgebrand, waarbij ook de informatie over de geschiedenis van de kerk verloren is gegaan. Het meeste van wat je hier ziet, is dus van na 1552.

  

Vind je de kerk van buiten al imposant? Van binnen is hij nog veel mooier. Je loopt er over de vele grafstenen van rijke Gouwenaren, die zich in de kerk konden laten begraven. Wie heel veel geld had, liet zelfs een grafkapel bouwen. Verder staat de kerk bekend om zijn goede akoestiek. De twee orgels klinken geweldig. Dat komt doordat de kerk zo lang is. Er worden dan ook het hele jaar door concerten gegeven.

 

Het meest beroemd aan de kerk zijn de ramen. De Goudse Glazen, worden ze genoemd. Er werkten veel ambachtslieden aan mee, maar de belangrijkste waren de broers Dirck en Wouter Crabeth. Aan het eind van deze audiotour kom je langs het Crabethpark, dat naar hen is vernoemd. Het is heel bijzonder dat deze ramen de Beeldenstorm hebben overleefd. Ze vertellen onder andere het verhaal van Johannes de Doper, aan wie de kerk gewijd is. Hij is ook de schutspatroon van Gouda. Bij hem horen de symbolische kleuren wit, van zuiverheid en liefde, en rood, van lijden. Je vindt ze veel terug in de ramen, en ook in het Goudse stadswapen.

 

Gebrandschilderd glas is heel moeilijk om te maken en daardoor erg duur. Om de ramen te financieren, zocht het kerkbestuur dus sponsors. Deze sponsors werden vroeger afgebeeld in het raam dat zij betaalden. Later werden de sponsors gevonden in organisaties en steden die een relatie hadden met Gouda. Wat dat betreft staan de moderne sponsoren, de ondernemers van de Broederschap Sint-Jan, en dus ook De Goudse verzekeringen, in een eeuwenlange traditie. Om die traditie én haar 100-jarig bestaan te vieren, heeft De Goudse hier op 2 april 2024 haar jubileumreceptie gehouden. Een bijzondere gelegenheid op een bijzondere plek.

Ellen van Adrichem