Lang leve voor elkaar zorgen

Dit is museum Gouda. Dat dit vroeger het Catharina Gasthuis was, een ziekenhuis dus, is nog goed te merken. Bij de ingang zie je het zogenaamde Lazaruspoortje. Dat stond vroeger voor het Leprozenhuis, buiten de stad. Lepra is besmettelijk en de patiënten woonden in afzondering. Toen het huis werd afgebroken en het Gasthuis inmiddels een museum was, is de poort hiernaartoe gebracht. Lepra werd ook de ziekte van Lazarus genoemd, naar het Bijbelverhaal dat is afgebeeld op de poort. De arme lepralijder Lazarus vraagt een rijke man de restjes van zijn diner te mogen eten. De rijke man geeft die kliekjes liever aan de honden. Als troost likken de honden Lazarus’ wonden. Lazarus is de beschermheilige van de leprapatiënten.

Ook binnen is de medische hoek goed vertegenwoordigd. Zo vind je hier nog een compleet apothekersinterieur op de oorspronkelijke plek van de Goudse stadsapotheek. In de kelder is ook een zogenaamde ‘dol-cel’ te vinden; psychiatrische patiënten werden hier vroeger opgesloten. Verder bestaat de collectie onder andere uit een grote verzameling plateel. Plateel is gedecoreerd aardewerk, zeg maar de goedkope variant van porselein. De Goudse plateelindustrie stond heel goed bekend. Een deel van deze verzameling is geschonken door De Goudse bij haar 75-jarig bestaan. Daarnaast vind je hier 16e-eeuwse altaarstukken en 19e-eeuwse schilderijen.

Goudse ondernemers vormen samen een bijzonder netwerk, de Broederschap Sint-Jan. De Goudse verzekeringen voelt zich verantwoordelijk voor de samenleving en de stad en is daarom ook lid van dit broederschap. Sint-Jan steunt een heel aantal Goudse instituten en tradities, waaronder het museum en de Sint-Janskerk. Met het museum voelt De Goudse dit jaar wel een heel bijzondere band: we zijn samen jarig! De Goudse vindt zichzelf met haar 100 jaar al best bijzonder. Maar het Gouds Museum is helemáál respectabel: 150 jaar! Ter ere van dit heugelijke feit krijg je met de code 2024jubi tot en met 30 juni korting op de entreeprijs. En kun je genieten van de speciale jubileumtentoonstelling ‘De stad verzamelt’.
 
Het witte pand naast het museum is het Steenhouwershuis. Voor de bouw van de Sint-Janskerk waren natuurlijk stenen nodig, en in dit huis werden die op maat gehakt. Dit is een van de weinige panden in Gouda die nog van hout zijn.

Samen jarig

Museum Gouda en De Goudse vieren beide een jubileum: respectievelijk 150 en 100 jaar. En wie jarig is, trakteert. Daarom krijg je op vertoon van deze code 2024jubi korting op de entreeprijs. Je betaalt geen € 14,50, maar slechts € 10,-.

Ester Jansen