Lang leve samen vieren

Je staat op de Boelekade. Deze plek wordt al in 1478 voor het eerst vermeld in de stadsarchieven. Toen was het nog een waterweg. Aan weerskanten lagen moestuinen en bleekvelden. Gouda was een grote textielproducent, en wit laken werd extra wit van de zon. Pas veel later werd het water gedempt en kwamen de huisjes met de halsgevels.  

Kijk nu eens naar de schouwburg. Doen die punten je niet denken aan stukken kaas? Dit gebouw dateert van 1992, maar hier stond al een schouwburg sinds 1854. Hoewel, schouwburg... het was meer een multifunctionele zaal. Die was gebouwd in opdracht van Sociëteit Ons Genoegen. Er werden toneelvoorstellingen georganiseerd, maar ook dansavonden en kaart- en biljartwedstrijden. In 1934 komt op deze plek een nieuw pand, met de toepasselijke naam ‘Nieuwe Schouwburg’. In de jaren ‘90 is Gouda toe aan weer een nieuwe schouwburg, maar de Sociëteit kan dat deze keer niet betalen. Daarom koopt de gemeente de oude Nieuwe Schouwburg. Daarvoor in de plaats laten ze een nieuwe Nieuwe Schouwburg bouwen, die ze, om verwarring te voorkomen, gewoon de Goudse Schouwburg noemen. Volg je het nog? 

De Goudse Schouwburg is populair en wint regelmatig prijzen. De publieksprijs voor het mooiste ontwerp bijvoorbeeld, en de titels ‘Theater van het jaar’ en ‘Meest gastvrije theater van Nederland’. Het mooie neonkunstwerk op de zijgevel is een schenking van De Goudse, die de schouwburg lang gesponsord heeft. Ad Bouwmeester, die bestuursvoorzitter was van De Goudse, gaf hier zijn afscheidsfeest. Daarbij speelden medewerkers van De Goudse ook in een afscheidsrevue. 

Leo Strikwerda