Zet je als horecaondernemer geregeld flexwerk in om pieken en dalen in drukte op te vangen? Onder de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) betaal je maar liefst 5% meer WW-premie voor flexibele werknemers dan voor je vaste personeel. Maar, vast personeel brengt óók risico’s met zich mee. Je zit niet te wachten op hoge verzuimkosten en extra ‘gedoe’ als een vaste medewerkers ziek wordt. Een verzuimverzekering met arbodienstverlening biedt uitkomst: je bent verzekerd van loondoorbetaling bij ziekte én van een effectieve aanpak van ziekteverzuim.
Liever ‘vast’ dan ‘flex’ onder de WAB? Zo voorkom je gedoe rondom verzuim van je horecapersoneel
WAB, voorkom gedoe rondom verzuim van je horecapersoneel
WAB in de horeca
De Wet arbeidsmarkt in balans is van kracht sinds 2020. Deze wet heeft invloed op alle werkgevers, dus ook op werkgevers in de horeca. Onder de WAB is de inzet van flexwerkers niet alleen duurder, maar ook minder vrijblijvend. Een paar regels:
- Je bent verplicht om een oproepkracht minimaal vier dagen van tevoren op te roepen.
- Na 12 maanden heeft je oproepkracht recht op een contract voor het gemiddelde aantal uur dat hij dat jaar heeft gewerkt.
- Payrollers hebben vrijwel dezelfde status als je eigen (vaste) werknemers.
Aan de andere moet de WAB het makkelijker voor je maken om vast personeel aan te nemen. Twee redenen:
- Het is voor jou makkelijker om vast personeel te ontslaan (op basis van de cumulatiegrond).
- Je betaalt een lagere transitievergoeding voor werknemers die meer dan tien jaar in dienst zijn.
Lees hier meer over de Wet arbeidsmarkt in balans.
Zo zit het met verzuim
Voorzie je dat je voor langere tijd werk hebt in je bar of restaurant? Dan kan het voordelig zijn om je flexibele krachten een vast contract aan te bieden. Maar, wat als een vaste medewerker langdurig ziek wordt? Volgens de horeca-cao betaal je je werknemer het eerste jaar 95% en het tweede jaar 75% van het loon door. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van je zieke werknemer. Dat laatste kost je tijd én geld.
Let op! Onder de WAB komt het kabinet je iets tegemoet in je kosten bij verzuim: als je je werknemer na twee jaar ziekte ontslaat, krijg je de transitiekosten via het UWV vergoed.
Verzuimverzekering met arbodienstverlening
Een zieke kok of medewerker in de bediening kan je dus flink op kosten jagen. En het kost je veel tijd om je personeel te begeleiden bij verzuim en re-integratie. Gelukkig kun je dit voorkomen met een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Als een van je vaste medewerkers dan (langdurig) ziek wordt, ben je verzekerd van loondoorbetaling. Een arbodienstverlening helpt je bij de begeleiding en re-integratie van ziek personeel. En geldt voor je: voorkomen is beter dan genezen? Dan kun je gebruik maken van een verzuimcoach die je helpt bij de preventie van verzuim binnen je bedrijf.
Voorkom gedoe rondom verzuim
Offerte aanvragen
Ben je benieuwd wat je betaalt voor een verzekering in jouw specifieke situatie?
Onze onafhankelijke adviseurs helpen je verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.