Marco Poldervaart over zijn ervaring met verzuim in de horeca
Voor restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen zijn het gouden tijden. Tevreden gasten, lovende recensies en een ingespeeld team. Meesterkok Marco Poldervaart leeft zijn horecadroom: een eigen restaurant aan de haven. Goed personeel speelt daarbij een belangrijke rol. "Maak tijd voor je mensen, hoe druk je ook bent."
17 jaar geleden verloor Marco Poldervaart zijn hart aan het voormalige gerechtsgebouw aan de haven in Harlingen. Hij werkte toen nog in De Gastronoom, het restaurant van zijn ouders, en wandelde regelmatig met zijn vrouw langs de haven. Fantaserend over zijn eigen restaurant.
Eigen restaurant
Toen de gemeente in 2008 horecaondernemers opriep om een plan te schrijven voor het gerechtsgebouw, greep hij zijn kans. Een culinair hoogwaardig concept met een knipoog naar de historische functie van het gebouw. Dat moest het worden.
Goede sfeer op de werkvloer
In 2012 start hij. Hij bouwt een serre, een kookstudio en een nieuwe brigade. Inmiddels heeft hij 13 mensen in vaste dient en 7 mensen met een nul-urencontract. Een goed draaiend ‘elftal’, zoals hij het zelf noemt. "Er is meer vraag naar personeel dan aanbod. Om goede mensen te vinden en te houden moet je zorgen voor een goede werksfeer."
Iets waar hij zich actief voor inzet. "Het gaat erom hoe je met je mensen omgaat. Ook ik sta met een schrobber de vloer schoon te maken. En als de afwasser om 02.00 uur ’s nachts nog bezig is, help ik hem. Het geeft hen kracht als de baas bereid is om een afwasser te helpen. Ik respecteer al mijn werknemers en dat krijg ik ook terug."
Betrek personeel
Ook in de keuken is hij er voor zijn personeel. "Ik ben altijd in voor een dolletje. Ik geef feedback en vraag dat ook terug. Als ik een nieuw gerecht heb bedacht, betrek ik iedereen erbij en vraag hen naar hun mening. Is het lekker? Kunnen we dit maken? En daar luister ik ook naar."
Ziekteverzuim door verslaving
Maar het gaat niet altijd vanzelfsprekend goed. Zo meldde een van zijn personeelsleden zich langdurig ziek. Hij was verslaafd zonder dat Marco dat in de gaten had. "Hij was gezond, altijd opgepept. Totdat hij zich opeens ziek begon te melden. Hij raakte in een psychose en werd opgenomen in een inrichting. Op dat moment kwam ik erachter.
Ik heb het daar best moeilijk mee gehad. Hij was een gezond persoon die niet meer functioneerde op zijn werkplek en ik ben de beer, want ik kan hem niet op staande voet ontslaan. Ik wist lang niet wat er aan de hand was, omdat dat privé is. En dat terwijl ik mensen overal bij betrek: in goede en slechte tijden." Marco heeft hem, volgens de horeca-cao 9 maanden doorbetaald daarna verliep zijn jaarcontract.
Laag ziekteverzuim
Verzuim komt niet snel voor in de horeca. Het ziekteverzuim bij ’t Havenmantsje is tussen de 0 en 2 procent. Marco kiest daarom voor een lagere premie en minder dekking. "Mijn adviseur Schouw Assurantiën wees me op de Verzuimverzekering met arbodienstverlening van De Goudse, omdat de premies beter waren."
Een ziekteverzuimbeleid op papier heeft hij niet. Wel verlangt hij van zijn medewerkers dat ze om 09.30 uur bellen naar de zaak om zich ziek te melden, zodat Marco vervanging kan regelen of desnoods zelf bij kan springen.
Lunch, diner, waddenthee
Een eigen restaurant waar je zelf iets bijzonders kunt creëren is misschien wel de droom van iedere kok. Voor S.V.H. Meesterkok Marco Poldervaart en zijn vrouw Inez is het allemaal uitgekomen.